Ny rapport: Skyhøyt behov for flere fagarbeidere og fagskoleutdannede
Om Norge skal nå klimamålene og lykkes med å realisere planene for etablering av ny industri, er tilgang på nødvendig kunnskap og kompetanse avgjørende. En ny rapport viser at det i dag er stor mangel på denne kunnskapen og kompetansen.
På oppdrag fra LO og NHO har Oslo Economics utredet kunnskaps- og kompetansebehovet som er nødvendig for at Norge skal lykkes med å bygge nye, grønne verdikjeder.
«Kompetanse- og kunnskapsbehov for det grønne skiftet» undersøker behovet innenfor åtte verdikjeder hvor Norge både har komparative fortrinn og som regjeringen har uttalte ambisjoner for, knyttet til bærekraftig verdiskaping.
– Rapporten er klinkende klar. Vi klarer ikke å utvikle ny, grønn teknologi uten nok dyktige fagarbeidere. Vi mangler allerede tusenvis av arbeidstakere som vi er helt avhengige av for å lykkes frem mot 2030. At dette gapet vil fortsette å øke med over 100 000 arbeidstakere i årene fremover er alvorlig, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Norge kan mangle 115 000 arbeidstakere
Uten en målrettet og strategisk satsing vil den grønne omstillingen føre til kamp om ressurser i Norge.
Rapporten peker på at det er et betydelig kunnskapsbehov i de åtte verdikjedene, som krever en stor innsats innen forskning og utvikling både for nye teknologi og videreutvikling av eksisterende teknologi.
For de nye verdikjedene havvind, batteri, hydrogen og karbonfangst og -lagring, er det i tillegg et særlig stort behov for tekniske fagarbeidere og fagskoleutdannede, og ingeniører som kan drifte og utvikle nye prosesser og maskiner.
Oslo Economics estimerer i sin rapport at utviklingen av de åtte grønne verdikjedene vil ha behov for ytterligere 13 000 – 115 000 sysselsatte innenfor utvalgte yrkesgrupper.
Nesten 50 prosent av dette kompetansebehovet omfatter håndverksyrker og operatører, 40 prosent ingeniører og arbeidsledere og om lag 10 prosent er sivilingeniører og IKT-utviklere. Behovet for sysselsetting til forskningsinstitusjonene kommer i tillegg.